Kırsal kesimlerdeki yaşam standartlarını geliştirmek, yüksek seviyeye getirmek ve köy hayatını benimsemek, desteklemek amacıyla yeni bir proje hedefleniyor. Kentlerden köylere dönüş adına yapılan Köye dönüş projesi kapsamında vatandaşlara 30 bin TL hibe desteği verilecektir.
Tarım ve Hayvancılığın gelişmesi, yaygınlaşması adına da hibe desteği yapılacak. Proje doğrultusunda hayvancılık işleriyle uğraşacak vatandaşlara 40 koyun veya 300 koyun hibe edilecektir. Şehirden köye dönen, dönmek isteyen kişilerin faydalanabileceği bu projeye Belediye Başkanlıklarına gidilerek başvuru yapılabilir.
Köye Dönüş Projesininin Amacı Nedir?
Köye dönüş projesi, köye kesin bir şekilde dönüş yapacak olan çiftçi ve üretici vatandaşlara kredi ve hibe desteği vermeyi amaçlıyor.
Bu doğrultuda 15 bin gencimize 30000 TL hibe verilmektedir. Fakat bu destekten sadece köye dönüş yapan üretici , çiftçi, ve gençler faydalanabilmektedir.
Tarım ve Hayvancılık Alanında Ödenecek
Büyük şehirlerde yaşayan, işi olmayan ve geçimlerini sağlamak için mücadele veren gençlerimiz için köye dönüş yaparak, üretime katkı sağlaması, geçimini sağlayacak bir meslek sahibi olması, ekonomiye katkıda bulunması, bunlarla birlikte tarım ve hayvancılığa yatırımı ile birlikte yerli üretimin desteklenmesi, geliştirilmesi amaçlanıyor. Ülkemizin dışa bağlı bir ülke olmasını engellemek hedefleniyor.
Gençlere 30bin TL Köye Dönüş Hibesi
Her ilimize belirli sınırlar dahilinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün belirlediği ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak sınır belirlenecek. Ve bu sınıra kadar ödeme yapılacaktır.
Köye Dönüş Projesinden Kimler Yararlanır?
- Bu projeden yararlanmak için ÇKS (Çiftçi kayıt sistemi)'ne kayıt olmak gerekiyor.
- TC vatandaşı olmak,
- 18-41 yaş arasında olmak,
- Örgün eğitimde okumuyor olmak,
- Köye dönüş yaparak projelerden birini seçerek başvuru yapmak,
- Sigortalı ve çalışmıyor olmak,
- Projenin gerektirdiği özellikleri taşıyor olmak,
- 3 yıl boyunca tarım ürünlerinin ve hayvanların sarılmadan durması gerekiyor.
Açıköğretim ve uzaktan eğitim gören öğrenciler köye dönüş hibe başvurusunda bulunabilirler. Bu şartları taşıyan, kimlik fotokopisi, konu ile ilgili herhangi eğitim aldıysa, diploma vb. faaliyet gösterilecek olan kira ise kira fotokopisi size aitse tapu fotokopisi, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan sosyal güvenceniz olmadığını gösteren belge ile başvurulabilir.
Köye Dönene Devlet Desteği Nelerdir?
- 300 koyun projesi
- 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi
- 5 gebe ve düve hibe projesi
Köye Göç Devlet Yardımı
Proje kapsamında vatandaşlara 30 bin TL hibe desteği verilecektir.
Hayvancılıkta yapılacak yardımlar şu şekildedir;
- Büyükbaş hayvancılık sektörü,
- Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği,
- Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği
- İpekböceği yetiştiriciliği.
Tarımsal Alanda Yapılacak Yardım Alanları
- Fide, fidan, dış ve iç mekan süs bitkisi yetiştiriciliği,
- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği,
- Kültür mantarı üretimi,
- Kapama meyve bahçesi tesisi yetiştiriciliği hibesi verilecektir.
Tıbbi Aromatik Bitki Sektöründe;
- Tıbbi aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeler kapsamında,
- Coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik ve iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projelere,
- Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi projelerine hibe verilecektir.
Köye dönüş projesinin talep doğrultusunda 2023 yılına kadar devam etmesi düşünülüyor.