Geçen gün twitterda dolaşırken Orkun Işıtmak’ın tweetine denk geldim cidden doğru söylüyor.
Kodsuz yazılım geleceğin mesleği olacak mı?
Benim anladığım şekilde kodsuz yazılım olayını size anlatmak istiyorum. Yani kod kullanmadan nasıl yazılım, uygulama yapacağız diyenler olacaktır mutlaka bende bu işin ustası değilim hatta hiç anlamam ancak benim de fikirlerim Orkun ile aynı olduğu için siteye yazmak istedim. Yani arkadaşlar böyle bir iş fikri mevcut. İsterseniz araştırıp yapabilirsiniz veya yapmazsınız orası size kalmış.
Aslında bu iş modeli günümüzde faaliyete geçmiş durumda. Mesela ben ufak bir araştırma ile şöyle bir site buldum. MobiRoller’a girerseniz sitenin sloganında '‘kodlama bilmeden oluştur’' yazıyor. Geçenlerde bir yazılımcı ile konuştum mesela yazılımcı arkadaş pararix’in mobil uygulamasını oluşturup Android ve App Store’da yayınlamak için 5000₺ istedi. Acaba buradaki siteden yapıp vermediği ne malum? Tabi ki kodlama biliyordur. Konuştuğum kişi profesyonel yazılımcıydı. Ancak 1 uygulamaya 5000₺ para istemek masraflar çıkıldığında gayet güzel kazanç diyebiliriz.
Gerçi dolar o zamanlar 7-8₺ civarındaydı şimdiye 10000₺ olmuştur. 😃
Neyse işin bu tarafını boşverin. Gerçekten burada çok büyük bir pazar olabilir. Mesela… Diyelim ki Zapier veya bubble bir uygulama yaptınız. Örneğin bir sürücü kursu uygulaması. Az önce google’da sürücü kursu uygulaması satan bir site gördüm. 10000₺'den satıyor. Tabi kodlayarak yapılmıştır belki ama bu tarz siteler size kodlama bilgisi sormadan kendi uygulamanızı yapmanızı sağlıyor. Ben de bunun iş fikrine dönüşebileceğini düşündüm.
Ayrıca bu tarz şeylerle uğraşıp belki de kodlamayı daha kolay öğrenirsiniz. No code yazılımcı deyince benim aklıma herkesin birer instagram, tiktok, twitter veya youtube platformu gibi bir internet sayfası olacağı aklıma geliyor. Çünkü kod bilmeden uygulama yapınca insanlar kendi uygulamalarını geliştirecek veya kendi e-ticaret sayfalarını yapacak. Mesela shopier’dan satış yapmak yerine akince93.com’dan satış yapacağım.
Neyse aklıma bişeyler geldi fakat tam olarak yazamadım. Aklıma tekrar gelirse tartışma altına yazarım. Sizin de bu konuda fikriniz varsa yazabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.