1 Ocak 2021 yılında 10 bin liralık Ethereum yatırımı yapsaydık bugün elimizde yaklaşık 71 bin lira olacaktı.
1 Ocak 2020 yılında 10 bin liralık Ethereum yatırımı yapsaydık bugün elimizde yaklaşık 495 bin lira olacaktı.
ETH NEDİR?
Blockchain teknolojisinde yenilikçi bir sistem Ethereum, ilk olarak Kuzey Amerika Bitcoin konferansında Vitalik Buterin tarafından tanıtıldı. Bakıldığı zaman bir alt coin durumunda olsa da yeni teknolojide önemli bir yer edinmektedir. Ethereum’un güç kaynağı olan Ether, kripto işletim sistemidir. Bağlı bulunduğu blockchain sistemleri üzerinde yeni yazılım oluşturmasını sağlar. Yani Ethereum sayesinde bir çok alt coin çıkarılmıştır.
Bu sistemde yer alan kişisel veriler gibi bilgilerin depolanması ve farklı amaçlar için kullanılması ETH sayesinde engellenmeye çalışılmaktadır. Günümüzde internet üzerinden yaptığımız bütün işlemler veriler halinde data bankalarında kayıt altına alınmaktadır. Bu bilgiler çok değerli olduğundan hangi amaçlar uğruna kullandığı ise tam bir bilinmezliktir.
ETH sistemi sayesinde yapılan bu işlemler (alışveriş, bankacılık vs.) tamamen anonim ve dağınık bir şekilde farklı cihazlar üzerinde saklanmaktadır. Bu bilgilere erişmek isteyenler ise erişemez. Çünkü bütün bir internet merkezsiz bir platform haline gelir.
Bu sisteme dahil olacak yazılımların ortaya çıkması için ise Ethereum, Ether kripto para birimini bir yönüyle bir yakıt olarak kullanılmak üzere ortaya çıkmıştır.
ETH kurucusu ETH ile ilgili ne diyor?
“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i altın, Litecoin’i gümüş olarak kabul ediyorsak, Ethereum petroldür. çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıtı olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.”
ETH nasıl satın alınır?
Ben Türk borsalarından Paribu’yu kullanıyorum. Global borsalardan ise Binance borsasını kullanıyorum.
Not: yatırım tavsiyesi değildir.