Son günlerde Marmara Denizi’nde olan deniz salyası nedeniyle kolera salgınına neden olabileceğini uzmanlar uyardı. Peki bu denizde olan salya nedeniyle oluşabilecek kolera salgını nedir? Hastalığa ne yol açar?
İnce bağırsakta oluşan enfeksiyonla meydane gelen kolera, doğal afetlerden etkilenen ve yoksul olan gruplarda kolay bir şekilde yayılabilen bir hastalık.
Vücutta bulunan belirli enzimlerin salgılanmasıyla vücut sıvısının boşluğa geçmesine neden olur ve ince bağırsak emilimini etkiler. İnce bağırsak çalışamaz hale gelir ve bu zincirleme sonucunda kolera insanın hayatını tehlikeye atar.
Kolera hastalığı neden ortaya çıkar?
Bu hastalığın yayılmasının en büyük sebeplerinden biri kanalizasyon suyunun içme suyuna karışmasıdır. Mikrop dolu su
vibrio cholerae bakterisiyle beraber vücuda girer. Böylece kolera hastalığı meydana çıkar. Ayrıca kirli su ile sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmesi de koleraya sebep olabilir.
Kolera belirtileri nedir?
Vibrio cholerae bakterisi vücuda girdikten 6 ila 48 saat sonra etkisini gösterir ve ilk belirtisi olan şey şiddetli ishaldir. Bazen de kusma görülebilir. Ancak bu hastalığın belirtileri bunlarla sınırlı değildir.
Kolera hastalığından şüphelenilmesine neden olan belirtiler arasında sıvı kaybından dolayı şok, kas krampları, karın ağrısı ve karın şişliği, solunum yetersizliği ve morarma, göz çökmesi, karın çökmesi, cilt kırışması, ağızda kuruluk, kısık ses, düşük tansiyon, bitkinlik, halsizlik, nabız yükselmesi, aşırı susama ve inleme de yer almaktadır.